023 224 8613
toggle menu

ICT in de zorg: veilig en betrouwbaar

Zorginstellingen zijn voor de zorg afhankelijk van goede ICT-voorzieningen met een zeer hoge mate van veiligheid en betrouwbaarheid.

Of het nu gaat over het monitoren van een patiënt op de hartbewaking of het raadplegen van het medicatiedossier bij verschillende apothekers. Informatie moet altijd toegankelijk zijn en wordt via digitale netwerken verstuurd voordat het kan worden opgeslagen en geraadpleegd.

Veiligheid
Connect4Care verbindt met haar zorgnetwerk alle locaties van een zorginstelling met elkaar. Binnen de regio Noord-Holland Zuid, maar ook op andere locaties in Nederland. Door gebruik te maken van eigen “virtuele” netwerken is de informatie afgeschermd van het internet. Daardoor wordt er een hoge beschikbaarheid gehaald: een stabiele verbinding dus.
Door de opbouw van het netwerk voldoet Connect4Care aan de NEN7510 voor een zorginstelling op de onderdelen betrouwbaarheid, netwerksegmentatie, monitoring en logging. De NEN7510 is ook de basis voor het informatiebeveiligingsbeleid en de informatiebeveiligingsplannen binnen Connect4Care.

Betrouwbaarheid
Connect4care laat het netwerk ieder jaar grondig testen op de genomen beveiligingsmaatregelen. Het moet voldoen aan hoge standaarden om bijvoorbeeld DigID te mogen gebruiken en aansluitingen op het landelijke schakelpunt (LSP) aan te bieden. De test wordt door een externe auditor uitgevoerd en bewaakt door de security officer van Connect4Care. Op dit moment is Connect4Care bezig zichzelf ISO27001 te laten certificeren, de norm op het gebied van informatiebeveiliging.

Professionele informatiebeveiliging
Connect4Care levert veiligheid en betrouwbaarheid. Maar de zorginstelling is ook zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van informatie. De aanvullende beveiligingslaag via Connect4Care helpt daarbij: datastromen worden dan 24/7 door een professioneel Security Operations Center (SOC) bewaakt.